Goud staat symbool voor zuiverheid

Hoewel goud al van begin af aan aanwezig was op onze planeet, is het edelmetaal niet op aarde zelf ontstaan maar tijdens spectaculaire sterrenexplosies, oftewel supernova’s.

Van die buitenaardse oorsprong had men in de oudheid nog geen weet, maar er ging al wel een magische aantrekkingskracht uit van goud. Het stond symbool voor zuiverheid en werd al vroeg het meest gewilde betaalmiddel.

Puur goud is een dicht maar zacht metaal. Voor de meeste doeleinden moet het gelegeerd worden met andere materialen om het harder te maken.

De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veelvoorkomende zuiverheidsgraden zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75% goud) en 22 karaat (91,7% goud).

Op de internationale goederenmarkten wordt de goudprijs uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce, dat is iets meer dan 31,1 gram.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen