Diamant 2 Ten Boom Haarlem

De 4 C's van diamant

Carat – caraat

Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in caraat. Voor diamanten geldt: een caraat is gelijk aan 0,2 gram. Caraat wordt in decimalen uitgedrukt en onderverdeeld in 100 punten. Men spreekt dus over 0,18 caraat of 18 punten.

Colour – kleur

Diamanten komen in allerlei kleuren voor. Variërend van het gebruikelijke wit en lichtgeel tot zelfs paars, rood en bruin. Hoe intenser de kleur, des te zeldzamer de steen.

Cut –  slijpvorm

Van de vier C’s heeft de mens alleen invloed op de slijpvorm/cut. Hoe nauwkeuriger een diamant is geslepen, hoe meer de steen schittert. Een diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld 50% van zijn oorspronkelijke gewicht. Aan de slijper de moeilijke taak om een perfecte afwerking te creëren. Te scherp of te plat geslepen diamanten reflecteren het licht niet goed. Voor het slijpen wordt een gietijzeren schijf gebruikt, geïmpregneerd met olijfolie en diamantpoeder. Door de olie dringt het diamantpoeder in de poriën van de schijf,waardoor deze schijf hard genoeg wordt om de diamant, het hardste natuurproduct ter wereld, te slijpen.

Clarity – zuiverheid

Vrijwel alle diamanten bevatten sporen van niet gekristalliseerde koolstof of andere mineralen. Deze onzuiverheden, ook wel ‘insluitsels’ genoemd, worden zichtbaar onder een loep. Hoe meer zichtbare insluitsels, hoe minder de kwaliteit van de diamant. Een diamant zonder insluitsels is een loepzuivere diamant.

Lid van de Beurs voor de Diamanthandel

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen